25 February 2007

Tovad mössa

Som jag tidigare berättat fick Lilla Loppan som tack för sitt tålamod välja ett garn till mössa åt henne själv. Den är nu klar! Jag lyckades snika åt mig ett par bilder i hallen härom morgonen, för Loppan vägrade (som vanligt) att posera i sin nya mössa. För övrigt är hon mycket nöjd med den.

Och den skär sig mycket riktigt mot hennes röda overall!

10 comments:

Kerstin said...

Vad fin mössan blev! Har du gjort den efter något mönster eller hittat på lite efter hand?

Sussry said...

Den är ju bara så fin!

Anonymous said...

Härlig mössa, härlig unge!

Fru Babsan said...

Kerstin: Jag fick med ett grundmönster när jag köpte garnet, men det var till ett mindre barn. Så jag fick chansa lite och lägga till maskor här och var (inte minst på öronlapparna). Kanten har jag virkat efter eget huvud och jag la till knytband i form av I-cords. Blomman består av två virkade länkar förgarn i olika färger som jag nålfiltat fast på toppen.

Jag har skrivit ner mönstret här:
http://hatplay.blogspot.com/2007/02/petite-flea-hat.html

Kerstin said...

Hej igen,
Har hittat ett jättefint garn i min lokala garnaffär idag - Ullcentrum Ölands - och det fick mig direkt att tänka på den här fina mössan du gjorde. Det är någon sorts ospunnet garn och de visste inte om man kunde sticka med det eller bara tova, men jag vet inte hur man tovar utan att sticka så jag vill gärna sticka något med det och sedan slänga in det i maskinen så jag undrar om det möjligtvis är det garn du har använt också (det ser väldigt likt ut nämligen) och om du har stickat med två trådar eller bara en? De verkar rätt tunna nämligen...
Vore jätteglad för vilka små kommentarer och erfarenheter som helst. :-)
/Kerstin

Fru Babsan said...

Hittar inte dig i blogosfären, så jag hoppas att du kommer hit och läser igen! :)

Det låter som om du funnit ett garn i stil med det jag använde. Och jag körde med dubbla trådar. Det gr av ibland ändå, men mera sällan med dubbelt garn. Dessutom vill jag gärna att mina vinterhattar blir lite tjocka, så det finns flera skäl till dubbelheten.

Om (när) garnet går av är det ingen katastrof eftersom det är ren ull. Bara att spotta i handflatorna och gnussa (rulla?) ihop ändarna igen.

Jag stickade på rätt grova stickor (nr 6, har jag för mig), så det var rätt snabbstickat även om mössan måst göras rejält stor för att inte bli en dockhatt efter tovningen.

Kör på du! Det var jättekul - både att sticka och att få hålla på med den tovade saken som kom ut ur maskinen.

Kerstin said...

Tack så jättemycket för ditt svar! Det låter jättekul att sticka. Ska nog bli nästa projekt fastän det är långt till vintern. ;-)

Kommer du möjligtvis ihåg hur mycket garnet krympte i maskinen? Jag brukar testa med en provlapp, men garnet är så härligt att jag helst slipper att slösa på provlapp. ;-)

Jag hittade ditt mönster. Jättebra att du la det online! Du skriver att du tvättar med något annat plagg. Varför gör du det? När jag tovar brukar jag bara tvätta plagget själv, men det är ju aldrig fel att lära sig nya saker. :-)

Jag finns förresten på www.kerstin.st, men jag tittar in här med jämna mellanrum och ser om du har svarat. :-)

/Kerstin

Fru Babsan said...

Det är svårt att säga exakt hur mycket det krymper. När mössan kommer ut ur maskinen är den ungefär som en baseball, men sedan drar man ju i den så den blir större igen. Men kollapå bilden här http://frubabsan.blogspot.com/2007/01/tvttmaskinen-nsta.html
så ser du hur stor min egen hatt var innan den slängdes i maskinen...
På Ullomera finns ett mössmönster som jag använde som utgångspunkt för mina egna berkningar till vuxenhattar.

http://www.ullomera.se/monstera.htm

Mönstret till Lilla Loppans mössa har du tydligen redan hittat på HatPlay.

Det ska bli spännande att se hur din mössa blir!

Anonymous said...

Snygg mössa! Vilket garna använder du? Gillar själv att handarbeta och skapa.

Fru Babsan said...

Hej Lena! Tack för din snälla kommentar. Jag har använt ett ospunnet ullgarn från Ullomera, http://www.ullomera.se/